Marfă contrafăcută, descoperită la granițele României: cât de grav este fenomenul, de fapt
Poliția de Frontieră a anunțat că numărul faptelor ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-a triplat în primul semestru din 2023, crescând de la 208, în 2022, la 629 depistate până acum, în acest an.
Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cosmeticele, jucăriile și piesele de schimb auto, iar cele mai multe cazuri au fost descoperite la frontiera româno-bulgară, scrie News.ro.
Printr-un comunicat de presă transmis recent, Poliția de Frontieră a declarat că în primul semestru al acestui an au colaborat cu alte autorități pentru a depista persoanele implicate în traficul cu produse contrafăcute.
Ce s-a constatat
“Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracțională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeași perioadă 2022, când au fost depistate 208.
Polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate, după cum urmează: 183.937 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 50.780 perechi încălțăminte; 147.450 bucăți produse cosmetice și de parfumerie; 10.791 bucăți articole de marochinărie; 2.819 bucăți ochelari de soare; 9.630 bucăți accesorii telefoane (căști, huse, încărcătoare); 105.280 jucării. În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării și trimise spre expertizare titularului de marcă”, se arată în comunicat, potrivit Profit.ro.
Poliția de Frontieră a informat că, în ultima perioadă, cetățenii implicați în activități ilegale de falsificare a mărfurilor contrafăcute provin în principal din România, Turcia, Bulgaria și Republica Moldova.
În special, cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.
Importurile erau realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat, conform sursei citate.
În ceea ce privește tipurile de produse falsificate, cele mai des întâlnite sunt cele cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor: produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, textile, încălțăminte sport, ceasuri și telefoane mobile.
Poliția de Frontieră a subliniat că aceste bunuri contrafăcute nu pot fi evaluate și că, în conformitate cu prevederile legale, acestea vor fi distruse după reținere.